Klinische farmacologie & beweging

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
20 mrt. 2024 15:30 - 17:30

Klinische farmacologie & beweging

Grote kans dat jij patiënten gaat behandelen die medicatie gebruiken. Naast de gezondheidswinst die toe te schrijven is aan medicatie, leidt medicijngebruik ook vaak tot vermijdbare gezondheidsschade. Multimorbiditeit en polyfarmacie leiden tot sterk verhoogde kans op bijwerkingen van medicatie. Wist je dat fysio- en oefentherapeutische interventies deze processen kunnen beïnvloeden? Daarom is het noodzakelijk om je bewust te zijn van deze effecten van jouw therapie op de gezondheid van patiënten die medicijnen gebruiken.
In deze lezing maak je kennis met farmacologie in relatie tot jouw fysio- of oefentherapeutische behandeling. De basisprincipes van de klinische farmacie en de verschillende contextuele aspecten die daarbij horen. Aan de hand van klinische voorbeelden zullen de belangrijkste farmacodynamische en farmacokinetische begrippen aan bod komen. Biochemische en -fysische kennis van deze begrippen zorgen dat effecten, bijwerkingen en mogelijke geneesmiddeleninteracties, bij veel gebruikte medicatie verklaard kunnen worden. In het bijzonder zullen we stilstaan bij pijnmedicatie, cardiovasculaire medicatie, psychofarmaca en medicatie bij diabetes mellitus. De kennis die je opdoet tijdens deze bijeenkomst vormt het fundament om deze informatie te gebruiken in je klinische besluitvorming en behandeling.

Gegeven door Erwin Beelen, hij is tot arts en onderwijskundige opgeleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is als docent werkzaam aan onder andere de Hogeschool en Universiteit Utrecht en als clinicus verbonden aan het Radboudumc expertisecentrum zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen.